Dva měsíce knižního klidu – letní výzva!

Konec školního roku nám klepe na dveře a letní prázdniny mě už s úsměvem vábí do stádia velké prokrastinace

Věřte mi, hodlám odpočívat. A díky tomu hodně číst. A dohánět sledování filmů a seriálů, které podle kamarádů prostě musím vidět. 

Chci pohnout s anime, abych měla o čem mluvit na Advíku, na který se chystám i letos (kdo můj blog sleduje už déle, ví, že jsem tam byla loni poprvé a že jsem si to neskutečně užila, že jo). Budu tancovat na terase kamarádčina domu, protože zkrátka můžu, protože mě nezajímají pohledy ostatních a protože mám prostě volno. Budu recenzovat a plnit letní výzvu… Abych to zkrátila, na prázdniny se vážně těším a hodlám si je pořádně užít!

Doufám, že i vy si už dopřáváte nějaký ten klid. Škola už je přeci jenom u konce. A pokud chodíte do práce, doufám, že si to už nějak takovým tím letním způsobem (bože, to je zase formulace) užíváte i tam.

Dobře, myslím, že je vám jasné, že tu dneska nejsem jenom proto, abych žvanila o tom, jak moc se těším na léto. I letos totiž hodlám spustit svou letní výzvu (kdo netuší, jde vlastně o několik knih, které přečtu, a pořádně se tu o nich rozepíšu). Opět jsem vybrala pár titulů, které na mě už dlouho čekají. Pokud si pamatujete mou loňskou výzvu, asi víte, že jsem ji splnila už v polovině prázdnin. 

Zde je důkaz!


Letos rozhodně nebudu tak úspěšná, protože mám teď ještě více zájmů, než jsem měla minulé léto. Ale věřím si, že to zvládnu. Mám toho hrozně moc. A kdy jindy můžu číst než přes dvouměsíční horké volno?

Která dílka jsem si tedy do své výzvy zvolila letos?


Jednou z hlavních knih, které opravdu přečíst potřebuji, je Snílek Neznámý. Půjčila mi ho Solnička (sledovat, sledovat, sledovat!) v rámci takové její osobní knižní štafety. Jestli nemáte páru, o čem mluvím, tak knižní štafeta je projekt, kdy si mezi sebou předává více lidí jednu a tu samou knihu a zvýrazňuje v ní části, které ho nějakým způsobem oslovily (nebo třeba zděsily, vyznačit můžete, cokoli budete chtít). A protože Snílek Neznámý je fákt populární příběh, a jak všichni tvrdí, má nádherný květnatý jazyk a skutečně je radost pouze sledovat ty skvělé obraty a formulace, nemohla jsem ho vynechat. Navíc autorka této knížky také napsala sérii Dcera kostí a dýmu, ze které jsem četla první díl a ten byl skvělý, takže podle toho soudím, že Snílek mě určitě bude bavit. Ale uvidíme.




Díky Sol mám ve své výzvě i druhý díl série Illuminae, Geminu. Ochotně mi knížku půjčila a nevadí jí, že si ji tak dlouho nechávám. První díl jsem nedávno vychválila do nebes (recenze), proto jsem opravdu zvědavá, jakým směrem se bude odvíjet dvojka. A hlavně… Jay Kristoff, spoluautor této série, přijede na HumbookFest 2019, proto bych se v tom měla nějak pohnout dál.




A protože v sobotu jsem se Solničkou (Sol, dnes jsi všude) navštívila Levné knihy, třetí kniha v této výzvě bude Talon: Společenstvo draků. Díky tomuto dílku jsem měla menší srdeční zástavu, protože Talon jsem četla zhruba před dvěma (nebo třemi) roky a strašně moc se mi to líbilo. A teď to měli v Levných knihách za šedesát korun. Šedesát korun. Dramatická pauza. Šedesát korun! Mě ta kniha bavila, proto jsem zvědavá, jestli se můj názor nějak změnil. Jinak to totiž znamená, že jsem takovou pecku sehnala pouze za šedesát kaček. Nepochopím to. Talon byl skvělý!



Čtvrtou knihou je Příběh (ano, prostě Příběh). Autorka D. D. Gabrová mě poměrně nedávno oslovila s nabídkou, zda bych nechtěla knihu zrecenzovat, já si ji pořádně prošla a na základě videa, které namluvila její dcerka, jsem na tuto možnost kývla. Podle mě to bude boží!



Pokud mi někdy eknihovna.cz odpoví na můj e-mail (což nevím jistě, protože spamy jsou u nich na denním pořádku), možná se dostanu i ke Kultimu. Kdo sleduje Míšu z Radši knihu (její kanál opravdu doporučuji, má skvělou tvorbu a... no, je toho hodně), tak ví, že je to něco, co hrozně moc vychválila a byla schopná o tom mluvit i deset minut v kuse. Já jsem právě proto zvědavá, jaké to bude. A přeci jen na léto se nějaké to trochu vtipné romantické téma hodí, k tomu to ještě souvisí s fotbalem, takže bude zábava přečíst si něco i z trochu jiného oboru (oboru, jo, zajímavý, tohle slovo se sem hrozně moc hodí, Moro).



Díky Světu knihy jsem se také dostala ke knížce Děti krve a kostí (děkuji ti, Barčo, moc a moc), takže je mou povinností ji zařadit i do letní výzvy. Zabírá mi místo v knihovně a pořád na mě vyčítavě kouká, že jsem se jí ještě nedotkla, takže se neboj, děvenko, brzy si tě přečtu.



Co kdybychom se ještě na chvilku vrátili k Solničce? Kvůli ní tady mám totiž i Ódinovo dítě, které mě už dlouho láká. A navíc k němu mám od Sol skvělý fanart, proto jsem se rozhodla zamakat a konečně si ho přečíst.


Více hledejte na Instagramu @maluvkynadzlato

A poslední knihou, kterou bych chtěla stihnout, je Replika. Kniha, která se dá číst z obou stran. Už jenom tento fakt mi dopomohl k tomu, že si to sakra musím přečíst, protože tohle je zatraceně inovativní. Můžete si vybrat způsob, jakým budete příběh číst! Šílené!



Loni jich bylo sedm, letos se celkový počet o jednu navýšil. To teda znamená, že se na sto procent můžete těšit na osm obsáhlých recenzí!

I tak to ale není všechno! Přes léto musím ještě stihnout i něco z povinné četby a pár věcí, které zatím vyloženě recenzovat nechci, ale je možné, že třeba měním názor.

Z povinné četby na mě číhá Obraz Doriana Graye, R. U. R. od Čapka, pravděpodobně Na západní frontě klid a něco od Orwella (buď Farma zvířat, nebo 1984 – četli jste? Co se vám líbilo víc?).

A pak se chystám na pokračování mangy Zaslíbená Země Nezemě, protože první díl byl skvělý. Navíc se k ní dostanu i zdarma, být nejlepším studentem má své výhody (například poukázky do Luxoru, že ano).

Chtěla bych se dostat i k druhému dílu Smrtky a druhému dílu (samé dvojky) Muffinu a čaje, protože jsem autorovi slibovala, že tomu dám šanci (přeci jen... Muffin mě zase tak moc neoslovil). A už nevím, určitě jsem něco vynechala.

Mé knižní plány na léto jsou tedy poměrně obsáhlé. Už se na ten klid těším!

Co vy? Těšíte se na prázdniny? Nějaké knižní výzvy? Povídejte, přehánějte, rozepište se!


(Všechny fotky obálek knih jsou stahovány z webu databazeknih.cz.)

Mora

Komentáře

  1. Kulti si chci hrozně moc přečíst, ale nemám finance a čas :D Navíc jsem si dala stopku s nákupem knih dokud nepřečtu většinu restů, co mám v knihovničce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se k němu někdy dostaneš. A čas snad brzy bude! :D Tomu se ani nedivím, takové resty jsou hrozné. :D

      Vymazat
  2. Držím ti palce s plněním letní výzvy! :D Mou výzvou je hlavně dočíst rozečtené série, ať mám pak dobrý pocit a asi nějakou tu romantickou knihu, když je to léto, že? :D Ale vypadá to, že na tyhle prázdniny budu mít mnohem méně času, tak jsem zvědavá no. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Už dneska jsem dorazila Geminu, takže první osminka je za mnou. :D Nedivím se ti. A také držím palce se čtením, snad se zadaří! :D

      Vymazat
  3. Máš opravdu skvělý výběr! Geminu mohu jen doporučit! Teď zápasím s Obsidiem v angličtině 😄 Replika byla taky docela fajn, ale zase tolik mě nenadchla.
    Každopádně hodně štěstí s odpočíváním 😄 Je to třeba ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Geminu jsem dnes dolouskala. Bylo to skvělé! Na Obsidio se po tomto dílu už moc těším!
      Přesně tak, odpočinek je důležitý. :D

      Vymazat
  4. Skvělý výběr letního čtení :) Na spoustu z nich se taky chystám a doufám, že je stihnu v létě :) Prázdniny bohužel nemám, už patřím mezi pracující, takže i času je málo. Ale stejně se v létě vždycky čte lépe, třeba na bazéně :) Tak držím palce a hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si je tam právě dala proto, že přes školní rok na tyto pecky nemám čas a dočítám většinou jiné. Takže se k nim konečně dostávám. :D
      Přesně, i tobě přeji hezké čtení! :)

      Vymazat
  5. Perfektní výběr :) Tohle bude skvělý, Replika byla dokonalá, takže doufám, že se ti bude taky líbit! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem další rok bez prázdnin, ale tobě držím palce se všemi tvými plány!
    Moc ti doporučuji R.U.R. od Karla Čapka, je to zatraceně skvělé dílo - napsané jako divadelní hra - má to asi 100 stránek a prostě si to přečti! :D
    I Replika nebyla špatná, já jsem ji četla podle jednoho obrázku, kde bylo napsáno, kdy obrátit. A taky tam bylo, kterou začít. Bohužel, jsem ale nikde nenašla takový návod pro Kopii, fňuk. :'(
    Na zbytek se taky chystám, třeba na Snílka nebo Talon, které mám i doma, jen nemám čas. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Snad to půjde, zatím jsem ve výzvě v polovině, takže docela pohoda, ale projíždím to a nestíhám, protože prostě tohle léto dělám pořád něco jiného. :D
      R.U.R. bych si ráda přečetla, takže pokud ho někde seženu, určitě ho přečtu. :D
      Repliku jsem zrovna dneska přečetla a teda... je to fajnové, ale občas mě to hrozně nudilo. Asi jsem od toho čekala víc. Ale ta forma je zkrátka dokonalá! :D
      Tak snad se k tomu Snílkovi dostaneš, já jsem na něj moc zvědavá, už na mě vyčítavě kouká. :D

      Vymazat

Okomentovat

Napiš sem, cokoli budeš chtít, ráda si počtu, poutníku.