Kočkoveverka je profík, magie je zrádná - Divotvůrce


Potřebovala bych kočkoveverku, moji drazí čtenáři. A další díl Divotvůrce. A taky si znovu promluvit se Sebastienem de Castellem… Fajn, zkrátím to, když řeknu, že bych v tento moment asi potřebovala úplně všechno.
Po dlouhé době jsem narazila na něco, co bylo tak dobré, že se procenta mého hodnocení málem dotkla stovky. A kdyby nebylo těch dvou mini, mikro, pidi připomínek, dotkla by se té nejvyšší možnosti určitě.

S čím tedy dnes budete mít čest v mé recenzi už pravděpodobně víte (slepí snad nejste). Nejdříve se ale zaměříme na autora, protože k němu toho mohu říct hodně – konečně se jedná o někoho, o kom toho dost vím i sama od sebe.

Sebastien de Castell, kanadský autor série The Greatcoats (která u nás zatím nebyla přeložena, ale doufejme, že bude) a série Divotvůrce (kterého už u nás najdeme, a to rovnou dva díly), se letos objevil na Humbooku v Praze. Psala jsem to ve svém průvodci, takže pokud chcete znát mé zážitky z festivalu, klidně se mrkněte. Sebastien se u nás ukázal jako pravý borec. Na jeho přednášku přišly stovky lidí (samozřejmě i já), v sále rozesmál svým humorem úplně všechny a dokázal, že opravdu má co nabídnout. Navíc je to člověk, který za svůj život vystřídal mnoho různých povolání. Nejvíce mě z toho však zaujalo, že chvíli pracoval jako choreograf bojových scén.

Celkově mě tento autor velmi okouzlil. Je to týpek, myslím to naprosto upřímně. Tečka.
Už v době, kdy byl Humbook, jsem měla Divotvůrce rozečteného, ale nestihla jsem se dostat na závěr včas, takže jsem se tam dostala až dnes. A konečně jsem mohla vydechnout z úst ten zvuk „ách“, který charakterizuje všechny mé pocity. Větší pecku jsem vážně hodně dlouho neviděla.

Někdy vám život rozdá karty, se kterými nejde hrát. A jedinou cestou k přežití je naučit se triky! Jste-li zasvěcenci Jan’Tepu, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti a stát se divotvůrcem. Jenže Kellen nezdědil žádné magické nadání a hrozí mu naprosté zostuzení. Do města však dorazí tajemná cizinka Ferius Parfax, která ho přiměje vybrat si jinou cestu. Je složitá a nevyzpytatelná, ale možná je Kellenovou jedinou nadějí.

Anotace je naprosto perfektní, námět jakbysmet. Je to jeden z nejlepších vymyšlených světů, s nimiž jsem se ve fantasy setkala, a přesně sedí do mého vkusu. Miluji magii. Autor to vymyslel zkrátka dokonale. Dělení kouzel, pásky na rukou, jež se mají rozzářit, a další drobnosti jsou naprosto skvělé. Ani nemluvě o úžasné obálce vylepšující celkový dojem, písmu, co je velmi příjemné na čtení, a úvodu, který vás naprosto uchvátí.


Rozhodně mě zaujal autorův styl psaní. Je hodně zvláštní, ale rozhodně zajímavý. Sebastien de Castell klade důraz na jistou rozvláčnost, která by mohla být dost problémová, kdyby kniha nebyla tak čtivá (ale čtivost je v Divotvůrci stoprocentně dokonalá!). Taky se vžívá do detailů, na které by někteří autoři ani nepomysleli, a to se mi hrozně líbí. Toto je důvod, proč má Divotvůrce 404 stran. Tento spisovatel má i v tomhle směru můj obdiv.
Názory na hlavního hrdinu Kellena jsem si utvořila dost rychle – Kellen je sympaťák, který vás za celou dobu čtení nepřestane bavit. Z dalších postav mě ale absolutně nenadchla jeho sestra – ta mě svým charakterem iritovala, jak nejvíce to jen bylo možné. Věřte mi ale, že další charaktery v této knize jsou naprosto perfektní – například Reichis, kočkoveverčák, vás bude zabíjet svými hláškami, které z něj budou padat. A Ferius Parfax na vás zase ušije nějakou boudu se svými kartami – udělala na mě svým nástupem na scénu skvělý dojem.

„Já chci být Jan’Tep.“

„Já chci kočkoveverčáka.“

„Já chci do toho světa.“

A nic. Zatím se mi nesplnilo nic z toho, ale opakovala jsem to při čtení snad u každé stránky.

Co je naprosto největším plusem na této knize, je humor. Jak jsem zmínila už někde nahoře při povídání o Sebastienovi na Humbooku, že dokázal rozesmát v sále úplně všechny, tak se přesně tohle projevuje i v jeho Divotvůrci. Tolik vtipných poznámek, tolik úžasných hlášek, ze kterých chytáte záchvaty smíchu nebo jen nevěřícně koukáte na stránky, co držíte v rukou. To všechno v této knize najdete a čtení si díky tomu užijete ještě víc.
„Proč ne U Pyšného sokola? Je to blíž.“

Tam už prý byla. O jejich pivu prohlásila, že chutná jako kočičí moč, což ta velevážená dáma zjevně považuje za ještě horší než kravské chcanky.“

Celkově je příběh skvělý, dějová linie nepostrádá napětí a jedna zápletka střídá druhou. Opravdu mě to bavilo, pochvalovala jsem si všechno možné, dokonce jsem si asi po sto stránkách přestala psát poznámky, protože jsem prostě neměla, co k tomu říct. Ale…

Celá kniha má bohužel jednu velmi velkou vadu.
A tím velkou, myslím opravdu mega chybu. Příšernou věc.

Slovo doutníček!
Fakt. Přesně tohle mě v tom příběhu tak rozčilovalo, že mě to vždycky úplně vyhodilo z kontextu. Já toto slovo zkrátka nesnáším (autorka této recenze se právě teď směje).

A věřte mi, žádný jiný zápor tu není. Vážně není. Je to úžasné, mohu doporučit všemi dvanácti. Pokud máte peníze a nevíte co číst, Divotvůrce si rozhodně kupte. Pokud vám toto dílo polehává v knihovně a vy jste se k němu stále nedostali, už to konečně učiňte, protože (fakt mi alespoň jednou věřte) určitě nebudete zklamaní.

V hodnocení jsem nedala sto procent jen kvůli tomu doutníčku a předpokladu, že druhý díl bude ještě mnohem lepší, abych tam tu stovku už hodit mohla! Už se na něj příšerně moc těším!
Sebastien de Castell má můj obdiv za to, že toto zvládl napsat, a stává se díky svému charakteru, jenž ukázal na Humbooku, svému stylu psaní a samotnému Divotvůrci jedním z mých nejoblíbenějších autorů (ačkoli jsem od něj přečetla zatím jen jednu knihu).

„Hele, chlapče,“ řekl kočkoveverčák. „Už zase brečíš."
„Já nebrečím.“
Pohrdavě zafrkal. „Jasně. To bude nejspíš nějaké jan’tepské kouzlo, které způsobuje, že ti prší z očí.“
Prosím o vaši podporu na Instagramu a Facebooku, kam pravidelně přispívám.
Mora Leray

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Divotvůrce patří mezi mé oblíbené knihy a už se těším až se pustím i do pokračování :) Mám hrozně ráda Reichise, je to správná kočkoveverka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Nápodobně, Reichis je zkrátka super kočkoveverka. Doufám, že se k Černému znamení dostanu už brzy. :d

      Vymazat
  2. A už jsem tady zas! xD Už jsem se k tomu (konečně) dokopala! ;D
    .
    Doutníček! Doutníček! Doutníček! xDD
    Jestli autor nezměnil význam, tak je to to velký(?) cigárko, se kterým se předvádějí "velcí" páni, aby udělali dojem, takže... tam je lepší použít slovo doutník. xD Ale jestli Sebas-chan (Teď jsem si vzpomněla na Sebastiana z Kuroshitsuji ♥) změnil význam na něco jiného, tak se možná 'doutníček' hodí víc. xD
    Neboj! Já vím, že je to dobrý! :D Všichni mi to říkají a všude to čtu, ale teď není čas! :D Anime, překlad, čištění, čtení novinek z manga světa, Nástroje smrti! Je toho moc, nestíhám nestíhám! Já vůbec nic nestíhám! Listí to já nesbírám ~ ♫ (Jejky... Nějak se mi v hlavě vynořuje starý český rap.... o.o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdarec, Kim! Dlouho jsem tě tady neviděla! :D
      Proboha, ty máš myšlenky. Normální doutník, jen ho nazval doutníčkem. :DD
      Já shodou okolností si taky vzpomněla na Kuroshitsuji, takže se moc neboj, děvče. :dd
      Já vím, že nestíháš, tak si konečně najdi nějaký čas a stíhej. Tohle si musíš přečíst! :d

      Vymazat
    2. Nazdar, Moro! ;D
      Ehm.. Jo. Ted když si to po sobě čtu, mohlo to vyznít docela divně... :| Ale tak jsem to nezamýšlela! xD Jde vidět, jak jsi úchylné děvče, mladá dámo! xD
      Já vím, já vím. Musím si přečíst všechno. xDD Ty se taky musíš podívat na Boku no Hero! xDD

      Vymazat
    3. Já nejsem úchylné děvče, stará dámo! Já ne! :D
      Eh, až bude anime nálada, tak bude! xd (ale ještě není a nevím, kdy přesně přijde - teď mám totálně čtecí období :D)

      Vymazat
    4. No tak hele! :D Tři(?) (Jsme o 3 roky, že jo...? Nebo o 4?) nejsou nic! xDD
      Tak si ho přivolej! :DD Třeba nějakým hula-hula tancem. xD Jako se přivolává déšť. xDD

      Vymazat
    5. Tak já jsem divná šestnáctka, ty jsi dvacítka, no ne? :D
      Hula hula tance? To si myslíš, že mi pomůže při přivolávání anime závislosti? Spíš to chce nějakou hypnotizaci… :D

      Vymazat
    6. To říkám! 4 roky! To není moc! xDD (Y)
      To byla první věc, co mě v tu chvíli napadla. •_• Neodsuzuj mě.

      Vymazat

Okomentovat

Napiš sem, cokoli budeš chtít, ráda si počtu, poutníku.