Až příliš děsivá spojitost – Řetěz

Přetrhnout řetěz není lehké. Zvlášť když působí dojmem, že se jedná o starodávný systém, který se nedá nijak porušit. Jenže ten, kdo za vším stojí, si přestal dávat pozor. Řetěz už není tak chráněný jako dřív. Kdo je jeho tvůrce? A přetrhne se vůbec někdy? 

Poslední dobou na čtení moderní literatury opravdu nemám čas. Studium k maturitě pomalu, ale jistě začalo, klasická díla a rozbory se pro mě stávají krásnou denní rutinou a motivace ke čtení v angličtině mě neopustila a určitě k tomu brzy napíšu další (doufejme, že velice inspirativní) článek. Času na nově vydávanou beletrii či young adult, která létá po českém bookstagramové scéně, tedy není mnoho, když přihlédneme i k mému tempu čtení.

Řetěz je ale čestná výjimka. Za možnost si ho přečíst moc děkuji Knihám Dobrovský, protože jsem se k němu dostala v rámci naší dlouhodobé spolupráce. A byla to velmi zajímavá záležitost, kterou s klidným (nu, možná i trochu neklidným, nerada bych měla na svědomí stabilitu vašeho žaludku) srdcem mohu doporučit dál. Knihu můžete zakoupit na tomto odkazu, stačí se prokliknout. A my? My samozřejmě pokračujeme dál, pokud na to máte to správné duševní rozpoložení a jste připraveni nechat se zaháknout do Řetězu stejně jako naše hlavní hrdinka Rachel. Skutečně je jen a jen na vás, zda se vám chce číst mé (ne)inteligentní řeči. Do ničeho vás netlačím. (A teď doufám, že jdete číst dál, protože tohle byl pouze nějakej divnej marketingovej tah na upoutání vaší pozornosti.)

(anotace z webu knihydobrovsky.cz)

To ráno začne jako každé jiné. Rachel Kleinová vysadí svou dceru Kylie na autobusové zastávce a odjíždí pryč. Potom však obdrží telefonát z neznámého čísla, který všechno změní.

Volá jí žena, která tvrdí, že Kylie právě leží svázaná a s roubíkem v ústech na zadním sedadle jejího auta, a pokud chce Rachel svou dceru ještě někdy vidět, musí zaplatit výkupné – a unést jiné dítě. Volající je sama matkou, jejíhož syna rovněž unesli, a pokud Rachel neudělá přesně to, co jí říká, její chlapec zemře, stejně jako Kylie.

Dobře, to by stačilo. O čem je Řetěz? Pokud jste četli anotaci výše, tak to už asi víte. Ale jaká by byla moje odpověď na otázku, kdybyste se mě zeptali, o čem přesně je Řetěz? My answer… sakra, omlouvám se, před psaním téhle recenze jsem koukala na korejské drama a ještě mám hlavu plnou angličtiny kvůli titulkům. Zpět k tématu. O čem je Řetěz? O něčem strašném, o čem jiném. Ale buďme seriózní, přestože musím uznat, že můj popis byl až nápaditě přesný.

Příběh Řetězu mě ohromil a zděsil zároveň, to vám už asi došlo. Jeho námět je založen na největší hrůze pro každého rodiče. Zvedlo mi to žaludek. To, jak je to zvrácené. To, že vlastně stačí jeden telefonát a vám se převrátí život naruby. Jo a jako bonus k tomu kompletně zničenýmu životu potom  ještě musíte zaplatit výkupné v hodnotě, kterou na bankovním účtu nasyslenou rozhodně nemáte, a unést cizí dítě, což by vás nenapadlo, že někdy uděláte. Je to šílené. Odporné. A právě proto to funkci tématu pro thriller plní na výbornou.

Styl psaní vždy seděl k situaci. Když se autor rozhodl, že se bude věnovat popisu, dostali jsme popis s důležitými informacemi na několik stran. Když šlo do tuhého, autor sekal věty tak, že jsem hltala každé slovo. McKinty píše skvěle, takže celá kniha opravdu plynula neuvěřitelným tempem. Jediný problém pro mě byla vlastně jen ta sexuální scéna, která tam za prvé, dle mého skromného názoru, absolutně nemusela být a za druhé byla tak šíleně trapná a vtipná, že jsem v autobuse málem spadla ze sedačky. S ničím trapnějším jsem se asi za poslední dobu nesetkala, a to jsem člověk, kterej sleduje asijská dramata s tou nejvíce kýčovitou romantikou, protože tam mi to nevadí. Ale tohle bylo moc i na mě. 100 lidí, 100 chutí, já jsem ale zděšena. A do teď se směju.

Druhý problém pak představovaly vstupy jiných postav do děje. Autor nám totiž podstrkuje informace o ostatních, ale působilo to na mě zmateně a myslím, že kdybych se něco dozvěděla až později, asi bych to chápala víc. Každopádně toto jsou jen drobnosti, kniha je naopak naprosto skvělá, ale kdybych tu nic nezmínila, nebudu to já.

Začátek nás vtáhne do nitra Řetezu, konec je už zaměřený na vyšetřování. A obě části mají něco do sebe. U závěru už jen hádáte, o co šlo. A uhodnout to není těžké, tipla jsem si dobře.

Atmosféra knihy je perfektní, netřeba říkat víc.

Za mě je Řetěz opravdu fantastický počin, který popisuje, že pro rodinu je člověk schopný udělat zkrátka cokoli a že někdo je právě na tomhle schopný vydělávat. Je to odporné. Ale vznikl z toho parádní thriller, který stojí za přečtení! Určitě ho doporučuji a ještě jednou děkuji Knihám Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

Zaujal vás Řetěz?

Mora

Komentáře

  1. Týjo, tak tohle bych si moc ráda přečetla. Ačkoliv vůbec na tento žánr nejsem, spíše čtu jen velmi jednoduché tituly, tak tohle mě dostalo! Jen škoda, že tento titul asi v žádném knihkupectví u nás v maloměstě neseženu. Kde kupujete knihy? A jaké brýle používáte na čtení? Já si pořídila jedny z hotovebryle.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Napiš sem, cokoli budeš chtít, ráda si počtu, poutníku.